Online waterkaarten

De 1800-series kaarten zijn online gratis te bekijken. Deze kaarten worden up to date gehouden door Dienst der Hydrografie. Deze kaarten kunnen in de watersport winkel of online webshop besteld worden. Maar dit kan ook anders.
Op de site Geogarage [Helaas op dit moment 21-4, doet de site het niet] kan je de nederlandse 1800 serie waterkaarten gratis bekijken. Ook staan staan er waterkaarten van andere landen. Volgens de site worden deze om de ca. 3 maanden geupdate. Geogarage maakt gebruik van google maps met layers. Je kan de plaatjes die gezamenlijk de waterkaart vormen gemakkelijk downloaden. Helaas heb je dan wel een offline kaart die bestaat uit kleine plaatjes. 
Link: GeoGarage
 
Op Oceangrafix zijn onder andere de kaarten van Noorwegen te vinden. Deze kaarten kunnen bekeken worden via Zoomify. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te printen. Je kan ook via een simpel HTML scriptje de hele kaart downloaden. Hier een link naar de Zeekaart van Farsund zichtbaar in zoomify.
Link: Oceangrafix 
 
Op Navionics hebben ze een webapp met een wereldwijde waterkaart. Deze werkt via een google map layer. Gebruik deze niet op om te navigeren. Bijvoorbeeld het dammetje bij de noordoostpolder boei H-B staat er nog niet op. Zie plaatje hieronder.   Link: http://www.navionics.com/en/webapp
 
Waterkaart ijsselmeer boei H-B navionics
 
Bij Promanent kan je de anwb waterkaarten voor windows downloaden. Deze kan je voor 2 dagen gratis gebruiken. Daarna kost het ca. 40 euro / jaar. Let op. Het is wel 650 mb. 
 
 
OpenSeaMap is een project waar iedereen kan mee helpen met het maken van een gratis waterkaart. Het project is gebaseerd op openstreetmap. Op deze kaart kan je een aantal leuke dingen doen waaronder:
  • Verschillende lagen(layers) aanzetten  zoals weersvoorspellingen dmv Grib files, havens  AIS scheepsinformatie en wikipedia informatie.
  • De waterkaarten zijn in veel verschillende formaten te downloaden o.a. in png, cal, kap, WCI, KMZ en jpg. De bekende watsportnavigatie programma's kunnen deze dus prima inlezen. 
  • Een zeiltocht plannen is ook mogelijk. De totale afstand in Nautische mijlen is dan meteen zichtbaar. Dit is mogelijk door het plaatsen van markers.
Deze map is wel up-to-date wat betreft het voorbeeld van hierboven. De kardinaalboeien die de dam markeren staat er netjes op. 

Hieronder kan je live OpenSeaMap uitproberen. Deze is d.m.v. een wrapper op zeilroutes geplaatst. Door in te zoomen worden de boeien zichtbaar.

  

Copyright © 2012. All Rights Reserved.